{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austrijsko tržište rada zatvoreno za Bugare i Rumune

F
22.12.2006. u 15:01
0
0
Austrijsko tržište rada zatvoreno za Bugare i Rumune
0
Austrijsko tržište rada zatvoreno za Bugare i Rumune
Austrijsko tržište rada ostat će u naredne dvije godine zatvoreno za radnu snagu iz Bugarske i Rumunije, zemalja koje 1. januara postaju članice Evropske unije.
"Osam mjeseci nakon produženja prijelaznih rokova za ostale nove članice logično je da će za radnu snagu iz Rumunije i Bugarske ostati zatvorena vrata našeg tržišta rada", objasnio je austrijski ministar privrede i rada Martin Bartenstein.

Prijelazni rokovi, kao i kod ostalih novih članica EU-a, treba da važe dvije godine i u slučaju potrebe mogu biti produženi. Međutim, od ovog ograničenja izuzeto je osoblje za njegu u bolnicama, prenijele su agencije.

Od 25 zemalja članice EU-a samo će deset - Finska, Švedska i osam novih članica - svoja tržišta rada odmah otvoriti za Bugare i Rumune. Ostale članice planiraju primjenu istih ograničenja kao što su uvedena 2004. nakon prošlog proširenja Unije.

Ograničenja se razlikuju od zemlje do zemlje, i u nekim zemljama dolazak radne snage iz novih članica ograničen je kvotom, a u drugim postoji ograničen broj po sektorima, dok u pojedinim državama, kao što je Austrija, postoji opća "zatvorenost".

Ministarstvo privrede i rada Austrije svoju restriktivnu mjeru objašnjava velikim pritiskom na tržište rada i pored smanjenja broja nezaposlenih. Uz to, i pored ograničenja, Austrija ima drugi po veličini udio radne snage iz novih država članice EU-a (1,2 posto).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: