{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austrijsko tržište rada zatvoreno za Bugare i Rumune

F
22.12.2006. u 15:01
0
0
Austrijsko tržište rada zatvoreno za Bugare i Rumune
0
Austrijsko tržište rada zatvoreno za Bugare i Rumune
Austrijsko tržište rada ostat će u naredne dvije godine zatvoreno za radnu snagu iz Bugarske i Rumunije, zemalja koje 1. januara postaju članice Evropske unije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Osam mjeseci nakon produženja prijelaznih rokova za ostale nove članice logično je da će za radnu snagu iz Rumunije i Bugarske ostati zatvorena vrata našeg tržišta rada", objasnio je austrijski ministar privrede i rada Martin Bartenstein.

Prijelazni rokovi, kao i kod ostalih novih članica EU-a, treba da važe dvije godine i u slučaju potrebe mogu biti produženi. Međutim, od ovog ograničenja izuzeto je osoblje za njegu u bolnicama, prenijele su agencije.

Od 25 zemalja članice EU-a samo će deset - Finska, Švedska i osam novih članica - svoja tržišta rada odmah otvoriti za Bugare i Rumune. Ostale članice planiraju primjenu istih ograničenja kao što su uvedena 2004. nakon prošlog proširenja Unije.

Ograničenja se razlikuju od zemlje do zemlje, i u nekim zemljama dolazak radne snage iz novih članica ograničen je kvotom, a u drugim postoji ograničen broj po sektorima, dok u pojedinim državama, kao što je Austrija, postoji opća "zatvorenost".

Ministarstvo privrede i rada Austrije svoju restriktivnu mjeru objašnjava velikim pritiskom na tržište rada i pored smanjenja broja nezaposlenih. Uz to, i pored ograničenja, Austrija ima drugi po veličini udio radne snage iz novih država članice EU-a (1,2 posto).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: