{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austrijski zeleni traže da se govori o tajnim letovima CIA-e

F
9.6.2006. u 13:50
0
0
Austrijski zeleni traže da se govori o tajnim letovima CIA-e
0
Austrijski zeleni  traže da se  govori o tajnim letovima CIA-e
Opozicijska stranka Zeleni zatražila je u petak da Wolfgang Schussel, austrijski kancelar i predsjedavajući Evropske unije, razgovara s predsjednikom Sjedinjenih Država Georgeom W. Bushom 21. juna o tajnim letovima CIA-e u Evropi.
Na evropsko-američkom samitu u Beču okupit će se Schussel, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso kao i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, saopćila je predsjedavajuća EU-a.

Jedan od čelnika Zelenih, Peter Pilz, rekao je na državnom radiju ORF da "Schussel mora odlučiti ukoliko javno zastupa EU i njene principe, inače će postati saučesnik SAD-a i njegovih ilegalnih akcija, dozvoljavajući Amerikancima da rade što hoće".

Pilz je također zatražio hitno sazivanje austrijskog "Vijeća sigurnosti" u kojemu su zastupljene političke stranke.

Ova konsultativna institucija ne može primorati šefa austrijske vlade da slijedi njene upute, ali se radi o tome da treba "izvršiti politički i javni pritisak zbog masovnog kršenja ljudskih prava", precizirala je Andrea Danmayr, glasnogovornica Zelenih.

Izvještaj švicarskog senatora Dicka Martyja za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope (PSVE) dovodi u pitanje 14 evropskih zemalja za umiješanost u tajne letove CIA-e a Poljsku i Rumuniju da su bez sumnje držale ilegalne zatvore za islamiste osumnjičene za terorizam.

Washington je osudio neosnovanim ovaj izvještaj i branio princip prebacivanja zatvorenika prema trećim zemljama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: