Posao s rusima
31

Austrijski vicekancelar Strache dao ostavku nakon otkrića velike afere

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Heinz-Christian Strache, austrijski vicekancelar, dao je danas ostavku na ovu funkciju nakon što je u javnosti procurila velika afera u kojoj je on sudionik.

U obraćanju javnosti nakon sastanka sa kancelarom Sebastianom Kurzom, Strache je izjavio "da, to je bila jedna posebna priča".

Svoje izjave koje su objavljene na snimku opisao je "sramotnim". Sutra će, kako je najavio, podnijeti ostavku i sa čela stranke koja je glavni koalicioni partner vladajuće partije kancelara Kurza.

Kurz je prethodno izjavio da odbija da dalje nastavi saradnju u vladi sa Stracheom.

Podsjetimo, njemački mediji Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung naveli su da je uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017., jednoj ruskoj poduzetnici ponudio prednost pri dodjeli tendera u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.

Ova bogata Ruskinja, kako se navodi, na objavljenom snimku govori o tome kako njen ujak želi uložiti 250 miliona eura u austrijsku privredu. Iako je ona u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su nastavili razgovore i ponudili joj kupovinu najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.

Strache, predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ), saveznik je lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.