Svijet
0

Austrijski taoci se vratili u domovinu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dvoje austrijskih turista Andrea Kloiber (43) i Wolfgang Ebner (51), koji su osam mjeseci bili taoci zapadnoafričkog krila međunarodne terorističke organizacije Al-Qaida, vratili su se u Austriju.

Par iz Salcburga sletio je avionom iz glavnog grada Malija, Bamaka, na bečki aerodrom Švehat u subotu uvečer, odakle je helikopterom prebačen u vojnomedicinsku bolnicu u Beču na medicinske testove.

Dvoje austrijskih državljana, koji su bili taoci, u dobrom su stanju, saopćila je šefica austrijske diplomatije Ursula Plassnik koja je sa njima doputovala u Beč.

"Njihova prisebnost ostavila je poseban utisak na mene", kazala je Plassnikova novinarima, dodajući da su oni premoreni, kao sportisti poslije ekstremnih napora.

Oslobađanje talaca "djelo je istrajnosti, timskog rada i diplomatije", objasnila je Plassnikova ističući da je pri tom Mali bio najvažniji partner.

Plassnik se u Bamaku sastala sa predsjednikom Malija Amadouom Toumaniom Toureom, kojem se posebno zahvalila.

"Mali je održao riječ i izdjelovao je oslobađanje preko svojih kontakata", podvukla je šefica austrijske diplomatije.

Plassnikova je naglasila da je Austrija nije ništa platila otmičarima tvrdeći da je pronađeno humanitarno rješenje.

Prema ranijim informacijama stranih medija koji su se pozivali na dobro informirane krugove u Maliju, Austrija je platila odštetu otmičarima.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije naglašava da je do oslobađanja došlo zahvaljujući pritisku koji su vršile važne ličnosti iz Malija.

Krizni štab u ovom slučaju, kako je dodala Plassnikova, održao je, od saznanja da su austrijski državljani kidnapovani u Sahari, 144 sedmica.

Kloiber i Ebner oteti su 22. februara tokom odmora u pustinji Sahara na teritoriji Tunisa. Otmičari su pripadali organizaciji Al-Qaide islamskog Magreba, koji su ih očigledno potom odveli u Mali.

Otmičari su najprije zahtijevali oslobađanje svojih saboraca iz zatvora, a potom su tražili regionalne stvari kao što je pristup vodi, korištenje rudnih bogatstava i prava na put, ali i pare.

Ebner i Kloiber pušteni su na slobodu u četvrtak poslije 252 dana u zatočeništvu.