|

Austrijski novinar dobitnik nagrade za najbolji tekst

Austrijski novinar dobitnik nagrade za najbolji tekst
0
F
FENA
19.11.2009. u 14:38
0
komentara
0

dijeljenja
Austrijski novinar dobitnik nagrade za najbolji tekst
Florijanu Klenku, novinaru i uredniku bečkog sedmičnika "Falter", uručena je u glavnom austrijskom gradu ovogodišnja nagrada za najbolji novinski tekst o nekoj od evropskih tema.
Klenkovu reportažu, objavljenu pod naslovom "Iza žice" u njemačkom dnevniku "Berliner Zeitung", najboljom je proglasio međunarodni žiri novinara i publicista iz pet evropskih zemalja.

U priči o azilantima u logoru Pavšino na tromeđi Ukrajine, Slovačke i Mađarske Klenk problematizira nove evropske podjele i granice 20 godina nakon pada Berlinskoga zida.

Na svečanosti dodjele nagrade, kao počasna gošća, o tome je povijesnom trenutku govorila utemeljiteljica građanske udruge "Novi forum" u onodobnom Istočnom Berlinu Barbel Bohley.

Poput Klenka i ona upozorava da je blokovska granica u Evropi zamijenjena šengenskom, u mnogočemu jednako neljudskom i nepravednom, te da i unutar Evropske unije postoji nevidljivo ali stvarno razgraničenje između starih i novih zemalja članica.

Povelju je nagrađenom austrijskom novinaru u prisutnosti dvjestotinjak uzvanika u Beču u srijedu navečer predao glavni urednik austrijske novinske agencije APA Michael Lang, prenijela je Hina, a novčanu nagradu uručio mu je predstavnik sponzorske Austria Banke.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.