Doživotno osuđen
0

Austrijski monstrum Josef Fritzl bi mogao biti premješten u starački dom

A. Ku.
Foto: Screenshot/YouTube
Foto: Screenshot/YouTube
Austrijanac Josef Fritzl, koji je zatvorio svoju kćerku u podrum i držao je tamo 24 godine zajedno sa njihovih sedmero djece, mogao bi biti premješten iz zatvora u starački dom.

Fritzl, koji sada ima 88 godina, osuđen je na doživotni zatvor 2009. godine u slučaju koji je šokirao svijet.

Osuđen je za ubistvo jednog od svoje djece iz zanemarivanja, kao i za silovanje, incest i porobljavanje svoje kćeri.

Austrijski javni emiter ORF javlja da novi psihijatrijski izvještaj o Fritzlu, koji ima demenciju, kaže da on više ne predstavlja opasnost za javnost.

To znači da sud sada može odlučiti hoće li ga premjestiti u standardni zatvor iz zatvora za mentalno poremećene prijestupnike.

U Austriji osuđeni na doživotni zatvor mogu podnijeti zahtjev za uslovni otpust nakon što odsluže 15 godina. Pravni stručnjaci kažu da postoji i uslovni otpust, što znači da bi Fritzl, koji je od tada promijenio ime, mogao biti premješten u starački dom.

Regionalni sud je 2022. presudio da Fritzl "više nije opasan" i da bi mogao biti premješten u standardni zatvor, ali je Viši regionalni sud u Beču kasnije blokirao tu odluku.

Slučaj Fritzl, koji se pojavio u gradu Amstetten 2008. godine, opisan je kao jedan od najgorih u austrijskoj kriminalnoj historiji.