Povratak ljevice
36

Austrijski komunisti sve jači: Nakon što su "pokorili" Graz, imat će i zamjenika gradonačelnika Salzburga

B. R.
Kay-Michael Dankl, zamjenik gradonačelnika Salzburga (Foto: KPO)
Kay-Michael Dankl, zamjenik gradonačelnika Salzburga (Foto: KPO)
Kandidat Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Bernhard Auinger je pobjednik jučerašnjih izbora za gradonačelnika Salzburga. Zamjenik gradonačelnika bit će Kay-Michael Dankl iz Komunističke partije (KPO).
Auinger i Dankl bili su konkurenti u drugom krugu izbora koje je list Der Standard nazvao duelom između crvene i tamnocrvene. S obzirom na to je kandidat komunista prvi put bio u drugom izbornom krugu u Salzburgu, izbori su izazvali pažnju i izvan Austrije.

Izborna izlaznost je iznosila 46,78 posto, od čega je Auinger dobio povjerenje 62,47 posto glasača dok je njegov protukandidat dobio povjerenje 37,53 posto glasača. Auingerova pobjeda predstavlja povratak socijaldemokrata na vlast u Salzburgu.

Odličnim izbornim rezultatom u Salzburgu nastavljen je rast Komunističke partije Austrije, a koji je započeo njihovom pobjedom u Grazu 2021. godine. Prema pisanju Der Standarda, prije nekoliko godina je bilo nezamislivo da kandidat komunista dobije skoro 40 posto glasova. Zamjenik gradonačelnika Dankl je kao jedan od ciljeva istakao to da stanovanje svima bude cjenovno pristupačno.

SPO i KPO će dominirati i u gradskom vijeću. Naime, socijaldemokrati će imati 11 mandata dok će komunisti imati deset mandata. S druge strane, do sada vladajuća stranka u Salzburgu, Austrijska narodna stranka (OVP) je znatno oslabila. Nakon jučerašnjih izbora, broj njihovih mandata se prepolovio na osam i treći su po broju vijećničkih mandata.

Slijede Zeleni s pet mandata, desničarska Slobodarska stranka (FPO) ima četiri mandata dok stranke Neos i Salz imaju po jedan mandat.