Traže veće plate
183

Austriji prijeti potpuna blokada, sindikati najavili kako bi 900.000 radnika moglo stupiti u štrajk

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prvi čovjek Saveza sindikata Austrije Wolfgang Katzian pozvao je radnike u metalskoj industriji ove države da se dogovore o kolektivnom ugovoru zasnovanom na inflaciji od 9,6 posto.

Ukoliko se to ne desi, Katzian je zaprijetio kako bi u štrajk moglo otići više od 900.000 radnika. Osim sindikata radnika u metalskoj industriji, za povećanje plata i prilagođavanje troškova života bore se i sindikati radnika u privatnom zdravstvu, njezi kao i u socijalnom sektoru gdje se traži povećanje od 15 posto.

"U maloprodaji, gdje ima oko 430.000 zaposlenih, svaki cent se trenutno okreće tri puta za pregovaračkim stolom. Kompanije su ponudile povećanje od pet posto, uključujući jednokratnu uplatu od 800 eura. Sindikat traži povećanje od 9,5 posto uključujući fiksni iznos. Ako se ovdje ne postigne dogovor, do 900.000 zaposlenih moglo bi stupiti u štrajk", poručio je Katzian.

Kako je najavljeno, zvaničnici u Austriji u narednim danima trebali bi organizovati sastanke sa sindikatima te bi mogli povećati plate za 9,15 posto. Prethodno je ovaj postotak dogovoren kao povećanje za državne službenika.

Također, najavljeno je kako će penzije u 2024. godini porasti za 9,7 posto.