Svijet
0

Austrijanci protiv otvaranja granica

FENA
Većina Austrijanaca ne podržava otvaranje državnih granica u sklopu proširenja Schengena, predviđenog za 21. decembar, pokazuje istraživanje instituta OGM.

Slobodno putovanje bez kontrole pasoša, ako se uzme u obzir i gužva pred graničnim prijelazima ka Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj ili Sloveniji, ne može zamijeniti postojeće bojazni od povećanog rizika po sigurnost.

Čak 58 posto Austrijanaca se protivi ukidanju graničnih prijelaza, dok tek svaki treći podržava proširenje Schengena, prenijele su agencije.

Austrijanci nemaju povjerenje u takozvani "zaštitni pojas" na vanjskoj granici ka šengenskom prostoru. Čak 75 posto ih strahuje da bi ukidanje nacionalne granične kontrole moglo voditi ka porastu kriminala.

Svega 22 procenta ne vidi nikakvu vezu između pomjeranja graničnih kontrola na istočne i južne granice sa susjedima i razvoja kriminala.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gunter Platter je rekao kako garantira da će domaće snage sigurnosti i dalje obavljati potrebnu kontrolu.

"Pogranični prostor će i dalje ostati kontroliran. To činimo između Italije i Austrije već dugo iako je Šengenski sporazum dugo u primijeni u ovom dijelu Evrope", kazao je on, dodavši da, i pored toga što su susjedne države pooštrile kontrolu, ima još prostora za djelovanje.

"Sve što možemo da zaustavimo u pograničnom prostoru je prednost za unutrašnjost", dodao je on.

Austrijanci premalo znaju o proširenju Schengena od 21. decembra, odnosno predviđenom ukidanju graničnih kontrola ka susjedima.

Svega 19 posto ispitanih je upoznato sa tačnim datumom ukidanja granične kontrole, a samo 12 posto zna da će se to dogoditi još u toku ove godine. Većina, 54 posto, procjenjuje da će ukidanje graničnih kontrola uslijediti iduće godine ili kasnije.

Od 21. decembra Poljska, Slovačka, Češka, Mađarska, Slovenija, baltičke zemlje i Malta preuzet će kontrolu vanjske granice EU-a.

Te države su priključene na Šengenski informativni sistem, u kojem se nalaze podaci svih osoba za kojima se traga u Uniji.