Incident uzrokovalo drvo
46

Austrija: U padu gondole povrijeđena danska porodica

D. B.
Foto: ORF
Foto: ORF
Četiri člana porodice iz Danske, koja se vozila žičarom u skijaškom resortu Hochoetz u Tyrolu na zapadu Austrije, povrijeđena je nakon pada gondole na tlo.

Gondola je pala s visine između 10 i 12 metara nakon što je na kabl palo drvo. Incident se dogodio u utorak, a operacija spašavanja je bila izuzetno teška zbog nepristupačnog terena. Osim pomenute četveročlane porodice povrijeđene su još dvije osobe.

Policija je saopćila da tehničkih grešaka na trasi žičare Acherkogelbahn nije bilo te da nema dokaza o ljudskoj greški.

"Gondola se srušila u veoma kamenito područje. Spasioci su ubrzo stigli, no teren je otežavao njihove napore, posebno helikopterima", izjavila je Michaela Burger iz kompanije zadužene za žičaru.

U gondoli su bili otac, sin, kćerka i njihov ujak, a nakon nesreće su svi izvučeni pomoću helikoptera. Jedna osoba je transportovana u bolnicu u Innsbrucku s povredama opasnim po život.

Dva njemačka državljanina su također povrijeđena u drugoj ogondoli zbog vibracija kabla, no detalji o njihovom stanju nisu poznati.

Također, zasad nije jasno kako je dvo moglo pasti na noseći kabl. Policija vjeruje da je drvo )ili njegove grane) direktno palo na nosač kojim je gondola bila pričvršćena.

Na istom kablu je bilo još gondola, no one su prošle bez incidenata.