Svijet
0

Austrija traži da Njemačka utvrdi kvotu azilanata

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što je jedan njemački ministar prigovorio Austriji da propušta veliki broj imigranata prema njegovoj zemlji, Austrija je zatražila danas od Berlina da okonča "kontradikcije" i utvrdi sopstvenu kvotu azilanata.

"Njemačka mora odlučiti o broju koji njoj odgovara", rekao je socijaldemokratski kancelar Werner Faymann novinarima u Beču, ukazujući da Austrija treba tome da se prilagodi.

U nedjelju, nemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere je izrazio žaljenje što Austrija prihvata da propusti na dan do 3.200 imigranata u tranzitu prema njegovoj zemlji, optužujući Beč da stavlja ”dodatni teret na leđa Njemačke”.

Austrijski konzervativni vicekancelar Reinhold Mitterlehner je istakao “kontradikcije” njemačke vlade, odnosno kancelarke Angele Merkel, odbijajući da ograniči broj azilanata "i puštajući drugim evropskim zemljama da snose posljedice takve odluke".

Uzimajući u obzir nemoći do sada Evropske unije da regulira protok imigranata i osugura im raspodjelu među dvadeset i osam zemalja, Beč je u petak uspostavio dnevne kvote ulazaka na svoj teritorij: 80 azilanata i 3.200 osoba u tranzitu.

Kancelar Faymann je naglasio da mjere koje je preduzela njegova vlada predstavljaju plan “B”, zbog nedostatka evropske akcije.

"Sa strane EU-a, ne možemo se praviti kao da se ništa nije dogodilo na austrijskoj granici, a zatim davati lekciju Austriji", ocijenio je on.

Austrija, koja organizira sutra sastanak sa devet balkanskih zemalja o upravljanju imigracijskim tokovima, nije isključila da smanji kvote u bliskoj budućnosti. Ovaj sastanak, na koji nije pozvana Grčka, izazvao je pometnje u Atini, neprijateljski raspoloženoj prema pooštravanju kontrola, naveo je Le Figaro.