Svijet
0

Austrija: Tijesna pobjeda socijaldemokrata na izborima

FENA
Opozicijska Socijaldemokratska stranka Austrije (SPOe) izborila je u nedjelju tijesnu pobjedu na parlamentarnim izborima u Austriji ispred vladajuće Narodne stranke (OeVP), pokazali su službeni preliminarni rezultati objavljeni u nedjelju navečer.

Socijaldemokrati Alfreda Gusenbauera osvojili su 35,7 posto, dok je konzervativni OeVP osvojio 34,2 posto, saopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Prema podacima ministarstva, desničarska Slobodarska stranka (SFOe) osvojila je 11,2 posto, Zeleni 10,5 posto te Pokret za budućnost Austrije-BZOe (mlađi partner vladajuće koalicije nastao otcjepljenjem od Slobodarske stranke) 4,2 posto glasova.

Postotak birača koji su izišli na izbore iznosi 74,2 posto i slabiji je od onog zabilježenog 2002. kada je na izbore izišlo 80,4 posto birača.

Prema riječima ministrice unutarnjih poslova Liese Prokop, kada je riječ o raspodjeli mjesta u 183-članom parlamentu, na temelju provizornih rezultata u nedjelju navečer socijaldemokrati dobivaju 68 mjesta, dva više od onih koje dobivaju narodnjaci (66); FPO dobiva 21 mandat, Zeleni 20, dok BZOe dobiva 8 mjesta u parlamentu.

Objavljenim rezultatima će se, po riječima ministrice, dodati glasovi Austrijanaca koji su glasali izvan zemlje, što će biti obavljeno do kraja sedmice.

"Socijaldemokrati su ostvarili svoj izborni cilj - doći na prvo mjesto", rekao je u svojim prvim reakcijama čelnik socijaldemokrata Gusenbauer.

"Austrija je bogata država ali bogatstvo nije pravedno raspodijeljeno. Ljudima je važno da se izvrši ispravak kod pitanja mirovina, zdravstvene politike, obrazovnog sistema itd.", dodao je Gusenbauer.

Narodnjaci su vrlo razočarani velikim gubitkom glasova. Kako je kazao njihov prvak, kancelar Wolfgang Schuessel: "To je gorko iznenađenje, ishod se mora prihvatiti i analizirati što smo propustili".

Čelnik desničarske Slobodarske stranke Hans Christian Strache izrazio je zadovoljstvo, kako je rekao, "postignutim uspjehom na izborima". "Jači smo nego prije", ustvrdio je Strache.

Pokret za budućnost Austrije, koji se na ovim izborima borio da politički preživi, uspio je ući u savezni parlament, što je za njegova čelnika Petera Westenthalera "veliki uspjeh".

Analitičari ocjenjuju, kako prenose agencije, da će biti vrlo teško sastaviti novu vladu za koju će biti potrebna koalicija najmanje dvaju partnera.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer po svoj će prilici u ponedjeljak pozvati čelnika socijaldemokrata Gusenbauera da otvori pregovore o formiranju vladajuće koalicije.

Gusenbauer je u nedjelju izjavio kako je spreman odvojeno razgovarati sa Schuesselovim narodnjacima i sa Zelenima.