Svijet
0

Austrija: Razbijena banda trgovaca ljudima

FENA
U Austriji je razbijena međunarodna banda trgovaca ljudima nakon višemjesečne istrage u koju je bila uključena i hrvatska policija, saopćeno je u Grazu. U akciji u Štajerskoj, nakon istrage u kojoj su uz austrijsku sudjelovale i hrvatska i slovenska policija, uhapšeno je 107 osoba.

"Očekujemo daljnja hapšenja", izjavio je u petak glasnogovornik štajerske policije Maximilian Ulrich. U samoj Štajerskoj uhapšeno je deset osoba.

Istraga protiv skupine koja je organizirala ilegalno prebacivanje ljudi preko granica u Hrvatsku, Sloveniju i Austriju još nije završena. Do sada je uhićeno 107 pripadnika bande iz Slovenije, Hrvatske, Albanije i Srbije te pronađen 461 ilegalni imigrant.

U pretragama kuća i stanova osumnjičenih zaplijenjeno je oružje, streljivo, droga i uređaji za komunikaciju. Organizacija je imala strukturu tvrtke, svaki član je bio zadužen za određeno područje. Budući da su imali na raspolaganju sve informacije o uvjetima na granicama, mogli su nesmetano preko njih prebacivati izbjeglice.

Organizacija je izbjeglice krijumčarila u Hrvatsku, Sloveniju i Austriju tako što im je davala vodiča koji bi ih pješice vodio preko granice. Nakon što bi prešli granicu, dalje su prevoženi automobilima. U pravilu je više njih zatvarano zajedno u prtljažnik osobnih automobila, gdje su satima ležali bez vode, često na visokim temperaturama.

U pojedinim slučajevima, ilegalni izbjeglice u Sloveniji su privremeno smještani u osigurane stanove u kojima su čekale na daljnji prijevoz. Izbjeglice su za prebacivanje preko granice krijumčarima plaćale do 3.500 eura po osobi, prenijela je Hina.