Svijet
0

Austrija: Raspala se vladajuća koalicija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Austrijska vladajuća koalicija raspala se u ponedjeljak nakon mjeseci trvenja, a novi izbori se očekuju već u septembru.

Politička kriza izbila je kada je vicekancelar Wilhelm Molterer, lider konzervativne Narodne stranke, pozvao u ponedjeljak na nove izbore.

U roku od nekoliko sati, izgleda da su Socijaldemokrati prihvatili izazov, predstavljajući svog vodećeg kandidata za predizbornu kampanju, ministra saobraćaja, Wernera Faymanna, javio je AP.

Izgleda da će se prijevremeni nacionalni izbori najvjerovatnije održati u periodu između sredine i kraja septembra. Od parlamenta se očekuje da u roku od nekoliko dana poduzme neophodne korake ka odobravanju izbora.

Dvije stranke čarkale su se otkako su stvorile "Veliku koaliciju" početkom 2007. nakon izbora održanih u oktobru 2006. na kojima su Socijaldemokrati imali blagu prednost.

"Istina je da oni (Narodna stranka) nikada nisu prihvatili rezultate izbora iz oktobra 2006.", izjavio je kancelar Alfred Gusenbauer iz Socijaldemokrata.

Spekulacije oko novih izbora kruže već neko vrijeme, dok je glavna tačka sporenja preokret politike rukovodstva Socijaldemokrata prema EU.

U otvorenom pismu objavljenom prošlog mjeseca u tabloidu Kronen Zeitung, Gusenbaer i Freimann izjavili su kako će tražiti referendume oko budućih promjena u reformskom ugovoru EU koji bi se doticali austrijskih interesa, kao i o eventualnom članstvu Turske u 27-članu EU.