{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austrija preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti

F
1.11.2009. u 13:44
0
0
Austrija preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti
0
Austrija preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti
Sve članice Vijeća sigurnosti UN-a sudjeluju angažirano i konstruktivno u pregovorima o rezoluciji koju je Austrija inicirala o zaštiti civila u oružanim sukobima, kazao je austrijski ambasador pri UN-u Thomas Mayr-Harting povodom preuzimanja predsjedavanja njegove zemlje ovim tijelom svjetske organizacije u nedjelju.
Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger ovu je temu napravio prioritetom austrijskog predsjedanja Vijećem sigurnosti UN-a, objasnio je on u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA, prenosi Tanjug, najavljujući da će ministar 11. novembra u New Yorku voditi debatu na tu temu.

Zaštita stanovništva u regijama sukoba već duže je središnja težnja Austrije, rekao je Mayer-Harting. Izazovi UN-a postali su daleko veći, a kao primjer naveo je mirovnu misiju u Kongu, gdje se UN sve češće suočava sa zadatkom zaštite civila.

Rezolucija koju je predložila Austrije, a na kojoj se još radi, može doprinijeti da mirovne misije dobiju jasnije mandate za zaštitu civila, posebno žena i djece, kazao je Mayer-Harting.

Odmah na početku austrijskog predsjedanja službeni Beč bit će suočen u Vijeću sigurnosti s izvještajem "Goldstone" koji prebacuje Izraelcima i Palestincima brojne ratne zločine u ratu oko Gaze prije deset mjeseci.

"Želja je Evropske unije, u aktualnom trenutku, da Izrael i Palestinci sami vode brigu o detaljnoj istrazi i potrebi kažnjavanja odgovornih za ove zločine", rekao je austrijski diplomat. Istovremeno moraju biti nastavljeni napori u cilju napretka u mirovnom procesu na Bliskom istoku, podvukao je on.

Vezano za napad talibana na službenika UN-a u Kabulu Mayer-Harting je istaknuo da je uspostavljanje mira i stabilnosti u toj zemlji zajednička težnja međunarodne zajednice i da se za te ciljeve posebno zalaže misija UN-a u Afganistanu.

On se istovremeno založio za jačanje saradnje između misije NATO-a u Afganistanu i UN-a, što osigurava bolju zaštitu osoblja svjetske organizacije.

Austrija je u nedjelju na mjesec dana preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: