{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austrija podržava Ahtisaarijev prijedlog

F
27.4.2007. u 10:25
0
0
Austrija podržava Ahtisaarijev prijedlog
0
Austrija podržava Ahtisaarijev prijedlog
Martti Ahtisaari; Foto: AFP
Austrija stoji u potpunosti iza prijedloga izaslanika UN za Kosovo Marttija Ahtisaarija, istakla je u četvrtak u austrijskom parlamentu ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.
Ona je, pošto je, prilikom razmatranja budžeta bilo riječi o vanjskoj politici Austrije, naglasila da i EU ima jedinstven stav o Kosovu. Inače, šef poslaničkog kluba Narodne partije Austrije (OVP), bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, zatražio je jedinstvo svih predstavnika države o vanjskoj politici zemlje, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima kancelar, predsjednik i svi drugi, moraju u vanjskoj politici "govoriti jednim glasom", usprotivivši se "paralelnim" i "tajnim pregovorima". Time on je prozvao kancelara Alfreda Gusenbauera koji je u posljednje vrijeme bio posebno aktivan na vanjskopolitičkom planu, prije svega oko Kosova.

Portparol za vanjskopolitička pitanja Socijaldemokratske partije (SPO) Kaspar Ajnem branio je Gusenbauerov angažman u Srbiji, ističući da je Austrija u toj zemlji veoma cijenjena, i da ima tijesne ekonomske veze, te da bi bilo korisno da doprinese rješenju kosovske krize.

U budžetu za Ministarstvo vanjskih poslova za iduće dvije godine, predviđeno je 388 miliona eura - 10 miliona eura manje nego u prošloj godini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: