{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austrija nova predsjedavajuća Evropske unije

F
1.1.2006. u 18:33
0
0
Austrija nova predsjedavajuća Evropske unije
0
Austrija nova predsjedavajuća Evropske unije
Austrija je u nedjelju svečano preuzela svoje šestomjesečeno predsjedanje Evropskom unijom, kojoj želi dati "novi elan, u nastojanju da pokrene teške zadatke - debatu o evropskom ustavu i nastavak procesa budućeg proširenja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Nakon strašne 2005. godine za Evropu, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, čija zemlja nasljeđuje Veliku Britaniju, započeo je svoje predsjedanje prisustvom slavnom Bečkom novogodišnjem koncertu, zajedno s njemačkom kolegicom Angelom Merkel.

"Austrija želi iskoristiti svoje predsjedanje kako bi približila novoj Evropi svoje građane i građanke i pojačala povjerenje u evropski projekt. Evropa treba biti korisna", rekao je Schuessel u svojoj poruci u subotu navečer, obraćajući se svojim sugrađanima, koji su inače veliki euroskeptici.

Insistirajući na "ideji jednog zajedničkog i multikulturnog kontinenta", kancelar je naglasio da "zajedno, želimo dati novi impuls Evropi".

Austrija bi trebalo da nastoji da pronađe ustavni sporazum s Evropskom komisijom i Parlamentom.

Schuessel traži radikalne izmjene u finansiranju Unije. On predlaže zemljama članicama da daju po tri posto od svog bruto nacionalnog dohotka u cilju mjera koje bi "favorizirale ekonomski porast i zaposlenost".

Pitanje ustava, koji bi trebao omogućiti lakše funkcioniranje
proširene Evropske unije, za vrijeme britanskog predsjedništva nije pomaknuto s mrtve tačke.

Predstavljajući krajem prošle godine u Bruxellesu prioritete
austrijskog predsjedništva, austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik u pogledu ustava nije iznijela konkretne prijedloge, upozorivši kako nema "čarobni štapić", no najavila je da će austrijsko predsjedništvo povesti široku raspravu o tome kakvu Uniju evropski građani žele.

Ustav je dosad ratificiralo 13 od 25 zemalja članica, a rok za
dovršetak tog procesa prvobitno je bio određen za novembar 2006., no na samitu u junu, u svjetlu francuskog i holandskog "ne", odlučeno je da se taj rok produži, ali ne i do kada.

Sudbina ustava naći će se ponovno na dnevnom redu samita EU-a u junu 2006., najavila je Plassnik, dok će proljetnim samitom u martu dominirati ekonomska pitanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: