Svijet
0

Austrija nova predsjedavajuća Evropske unije

FENA
Austrija je u nedjelju svečano preuzela svoje šestomjesečeno predsjedanje Evropskom unijom, kojoj želi dati "novi elan, u nastojanju da pokrene teške zadatke - debatu o evropskom ustavu i nastavak procesa budućeg proširenja.

Nakon strašne 2005. godine za Evropu, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, čija zemlja nasljeđuje Veliku Britaniju, započeo je svoje predsjedanje prisustvom slavnom Bečkom novogodišnjem koncertu, zajedno s njemačkom kolegicom Angelom Merkel.

"Austrija želi iskoristiti svoje predsjedanje kako bi približila novoj Evropi svoje građane i građanke i pojačala povjerenje u evropski projekt. Evropa treba biti korisna", rekao je Schuessel u svojoj poruci u subotu navečer, obraćajući se svojim sugrađanima, koji su inače veliki euroskeptici.

Insistirajući na "ideji jednog zajedničkog i multikulturnog kontinenta", kancelar je naglasio da "zajedno, želimo dati novi impuls Evropi".

Austrija bi trebalo da nastoji da pronađe ustavni sporazum s Evropskom komisijom i Parlamentom.

Schuessel traži radikalne izmjene u finansiranju Unije. On predlaže zemljama članicama da daju po tri posto od svog bruto nacionalnog dohotka u cilju mjera koje bi "favorizirale ekonomski porast i zaposlenost".

Pitanje ustava, koji bi trebao omogućiti lakše funkcioniranje proširene Evropske unije, za vrijeme britanskog predsjedništva nije pomaknuto s mrtve tačke.

Predstavljajući krajem prošle godine u Bruxellesu prioritete austrijskog predsjedništva, austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik u pogledu ustava nije iznijela konkretne prijedloge, upozorivši kako nema "čarobni štapić", no najavila je da će austrijsko predsjedništvo povesti široku raspravu o tome kakvu Uniju evropski građani žele.

Ustav je dosad ratificiralo 13 od 25 zemalja članica, a rok za dovršetak tog procesa prvobitno je bio određen za novembar 2006., no na samitu u junu, u svjetlu francuskog i holandskog "ne", odlučeno je da se taj rok produži, ali ne i do kada.

Sudbina ustava naći će se ponovno na dnevnom redu samita EU-a u junu 2006., najavila je Plassnik, dok će proljetnim samitom u martu dominirati ekonomska pitanja.