Mjere predostrožnosti
190

Austrija neće preko granice puštati osobe za koje se sumnja da imaju koronavirus

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Austrija neće dopuštati prelazak granice ljudima za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi koronavirusom, javljaju austrijski mediji.

Odluka je uslijedila dan nakon što je voz iz Italije zadržan četiri sata kako bi se pričekali rezultati testiranja dvoje putnika.

Austrija još nije potvrdila nijedan slučaj zaraze tim virusom i jako je oprezna zbog brzog širenja bolesti na sjeveru Italije.

Austrijske vlasti zaustavile su u nedjelju voz s 300 putnika koji je putovao iz Venecije prema Münchenu kako bi se pričekali rezultati testiranja na koronavirus kod dvoje putnika. Bili su negativni i vlak je nakon četiri sata pušten dalje.

Kancelar Sebastian Kurz je kazao da će, kada je riječ o granicama i prekograničnom saobraćaju, dodatno postrožiti sisteme za upozoravanje u suradnji sa susjednim zemljama, te da će odmah naložiti zaustavljanje u slučaju sumnjivih slučajeva.

"Češće će se provoditi kontrole tjelesne temperature kakve se provode na aerodromu Beču na putnicima koji dolaze iz Kine", kazao je Kurz.

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kurzom da će njegov italijanski kolega organizirati sastanak s ministrima zdravlja iz susjednih zemalja u Rimu u utorak kako bi se razgovaralo o pojavi bolesti.

Evropska komisija u ponedjeljak je kazala da EU još ne razmatra suspenziju putovanja u schengenskom prostoru zbog krize u Italiji, ali priprema planove za nepredviđenu situaciju.