Svijet
0

Austrija: Državni tužilac kritizira Ministarstvo vanjskih poslova

FENA
Državni tužilac Austrije, u svojoj optužnici koju će iznijeti tokom suđenja u procesu oko afere prodaje viza u diplomatsko konzularnim-predstavništvima Austrije u Beogradu i Budimpešti, koje počinje sutra, kritizirao je Ministarstvo vanjskih poslova Austrije.

Državni tužilac Friedrich Koenig smatra da je "afera oko viza" preblag pojam za ovaj slučaj i u svojoj optužnici koristi riječi kao "kriminalna mreža" ili "ilegalna fabrika viza".

Tri godine nakon prvih konkretnih informacije da se na diplomatsko-konzularnim predstavništvima Austrije u svijetu trguje vizama za ulazak u Schengen, ove nedjelje počinje suđenje pred Zemaljskim sudom u Beču protiv šestorice optuženih, uz najavljeno saslušanje 140 svjedoka.

Tokom suđenja bit će razmatrano ilegalno poslovanje diplomatsko-konzularnih predstavništava Austrije u Beogradu, Budimpešti i Bukureštu.

Nakon što je jedan od glavnih optuženih, raniji generalni konzul u Beogradu i Budimpešti Johan Rap prošlog augusta preminuo u 67. godini života, pred sudom će se naći samo jedan bivši službenik Ministarstva vanjskih poslova Austrije, vicekonzul srpskog porijekla.

Pored njega pred sudom će morati da odgovaraju još dva preduzetnika koji su izdavali lažna pozivna pisma i sklapala posao, kao i tri osobe iz Srbije koje su se navodno bavile prebacivanjem ilegalaca.

Svima prijeti, u slučaju presude, zatvorska kazna dužine do pet godina.

Državni tužilac u optužnici naveo je 8.000 slučajeva ilegalnog izdavanja viza. Optuženi su od 2001. do 2005. izdavali vize za novac i shodno svom "rangu" u kriminalnom udruženju, kako navodi tužilac, ostvarili su prihode između 15.000 i 300.000 eura.

Jedan optuženi, preduzetnik porijeklom iz Srbije, prije dvije nedjelje, potpuno neočekivano, pred sudijom Peterom Libtreuom, priznao je krivicu.

On je u dobrovoljnom iskazu rekao da je izdavao lažna pozivna pisma i da je za to dobijao novac. Ti poslovi, kako je dodao, obavljali su se preko Ambasade Austrije u Srbiji, a nakon premještaja konzula Rapa nastavljeni su i preko Budimpešte.

U optužnici tužilac Koenig kritikuje oštro Ministarstvo vanjskih poslova Austrije. On ističe da će suđenje imati za cilj da dokaže da u prošlosti nije bilo dovoljnih mehanizama kontrole rada diplomatskih predstavništava Austrije u inozemstvu, javlja Tanjug.