{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Austrija će radije poslati još vojnika u BiH nego u Afganistan"

F
18.12.2009. u 12:05
0
4
"Austrija će radije poslati još vojnika u BiH nego u Afganistan"
0
"Austrija će radije poslati još vojnika u BiH nego u Afganistan"
Norbert Darabos
Austrijski ministar odbrane Norbert Darabos najavio je povećanje broja austrijskih vojnika u Bosni i Hercegovini i kritizirao veliki pritisak Sjedinjenih Država na službeni Beč da pošalje vojnike u Afganistan.
Austrija je suverena država koja sama odlučuje gdje će uputiti svoje trupe, rekao je Darabos u četvrtak u intervjuu bečkom dnevniku Der Standard i odbacio američke zahtjeve za sudjelovanje austrijske vojske u Afganistanu.

"Pritisak Amerikanaca je relativno velik i djelomično čak i nepristojan", istaknuo je ministar, dodajući da se pritisak "vrši preko ambasada, preko vojnih kanala, ali prije svega iz Velike Britanije, ne samo iz SAD-a, pa sve do američkog ambasadora, koji je više puta u javnosti zastupao stav da se Austrija mora snažnije angažirati u Afganistanu".

To je njegovo pravo, ali on mora prihvatiti da je Austrija suverena država, poručio je Darabos povodom nedavne izjave ambasadora SAD-a u Beču Williama Eachoa, koji je istaknuo kako se nada da Austrija razmišlja o podršci američkim naporima u Afganistanu.

"Nećemo se povinovati tome pritisku", naglasio je on. Konflikt u Afganistanu, prema riječima Darabosa, ne može se riješiti samo vojnim sredstvima.

"Povećanje trupa nije sredstvo koje liječi sve. Mi imamo naše težište na zapadnom Balkanu i na Bliskom istoku, na Golanu. Nije ni u duhu većine Austrijanaca da u tu opasnu regiju uputimo naše vojnike", objasnio je on.

Darabos je istaknuo da je Afganistan danas zadatak NATO-a. "Mi u austrijskoj vladi smo spremni pomoći u oblasti policije i pravosuđa, ali postoji jasan konsenzus da ne šaljemo dodatne vojnike u Afganistan", dodao je on.

Austrija trenutno u Afganistanu ima tri časnika stacionirana u Kabulu.

"U osjetljivo vrijeme 2002. bili smo prisutni s oko 60 vojnika. Kasnije, na izborima 2005. imali smo također jedan kontingent tamo", podsjetio je Darabos.

Austrija u Bosni i Hercegovini pruža već godinama značajan doprinos, kazao je on najavivši da će austrijska vojska uputiti dodatnih 80 vojnika u tu zemlju.

"Mi smo spremni kompenzirati daljnja smanjenja vojnika drugih zemalja u BiH. To znači da ćemo 80 dodatnih vojnika uputiti u Bosnu, gdje je stacionirano već 150 austrijskih vojnika", dodao je on.

To nije nikakva zamjena za Afganistan, već politički željeni signal – Austrija kao neutralna država ne ide u Afganistan, ali je spremna u drugim regijama, kao na primjer na Balkanu, preuzeti dodatnu odgovornost, kazao je Darabos.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: