Svijet
7

Australski premijer preselio ured u aboridžinsko selo

FENA
Australski premijer Tony Abbott svoj je ured privremeno preselio u šator u zajednici Aboridžina čime simbolički izražava poštovanje prema autohtonoj manjini koja je dugo vremena bila socijalno isključena, prenose agencije.

Nakon lanjske pobjede na parlamentarnim izborima vođa australskih konzervativaca rekao je da želi "postati premijer za pitanja Aboridžina" i obavezao se provesti sedam dana u nekom njihovom selu.

Sa saradnicima se Abbott smjestio blizu Nhulunbuya na krajnjem sjeveru Australije, osam sati leta od prijestolnice Canberre s kojom je u stalnom kontaktu.

Kada su prvi doseljenici iz Evrope počeli nastanjivati Australiju 1788. Aboridžina je bilo oko milion, a danas ih je tek 470.000 od 23 miliona Australaca. Demografski su najslabija i zbog visoke stope smrtnosti djece, neuspjeha u školi, nezaposlenosti, ovisnosti i kriminala, najsiromašnija i najzanemarenija grupa.

Tony Abbott volontirao je pomažući aboridžinskim zajednicama prije nego je postao premijer. Ponovio je da želi raspisati referendum sa zahtjevom da se ustavom prizna status Aboridžina.

"Reforma će zapravo dopuniti, a ne mijenjati naš ustav", rekao je Abbott i objasnio "da se prvi Australci više nikada ne smiju osjećati strancima u vlastitoj zemlji".