Svijet
0

Australski parlamentarci traže od SAD-a vraćanje Davida Hicksa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Skoro polovina članova australskog parlamenta potpisala je pismo upućeno američkom Kongresu u kojem se apeluje da se vrati u domovinu jedini australski osumnjičenk za terorizam koji se drži u Guantanamo Bayu, saopćili su zvaničnici u petak.

Pismo u kojem se traži od Kongresa da osigura da se Hicksu ne sudi pred vojnom komisijom u američkoj pomorskoj bazi na Kubi potpisalo je 96 senatora australskog Zastupničkog doma, saopćile su opozicione stranke. Parlament ima ukupno 226 članova, javio je AP.

"Kao članovi australskog parlamenta, vjerujemo da uskraćivanje pravde u slučaju Davida Hicksa podriva vrijednosti i principe koje dijele Australija i Sjedinjene Države", navodi Lyn Allisonn, liderka australske manje opozicione Demokratske stranke.

U pismu se predlaže Kongresu da usvoji rezoluciju koja bi insistirala da se 31-godišnji navodni talibanski borac odmah vrati u Australiju i tu suoči sa suđenjem.

Ukoliko repatrijacija propadne, poslanici su zatražili da se Hicks "odmah izvede na suđenje pred odgovarajući američki krivični sud".

Hicks se drži u zatočeništvu od januara 2002., mjesec dana nakon što je bio zarobljen u Afganistanu. Njegovi advokati tvrde da pati od depresije i da je lošeg zdravlja zbog uslova zatočenja.

Australski premijer John Howard, žestoki američki saveznik u ratu protiv terorizma, tvrdi kako njegova vlada nije zadovoljna odgađanjem izvođenja Hicksa na suđenje, ali se odupirao pritiscima da zatraži njegovu repatrijaciju.