Negira krivicu
5

Australski olimpijac optužen za pokušaj krijumčarenja kokaina vrijednosti 152 miliona dolara

B. R.
Nathan Baggaley (Foto: EPA-EFE)
Nathan Baggaley (Foto: EPA-EFE)
Australski olimpijski kajakaš Nathan Baggaley i njegov brat Dru su optuženi za pokušaj krijumčarenja kokaina vrijednosti 152 miliona dolara. Trebali bi biti osuđeni tokom ovog mjeseca, a obojica negiraju krivicu.

Dru i Anthony Draper su uhapšeni prije tri godine nakon dramatične policijske potjere na moru, a u koju su bili uključeni mornarica i zračne snage. Čamac za kojim su bili u potjeri je kupio Nathan.

Dru i Draper su u junu 2018. godine 11 sati putovali da bi došli do inozemnog broda na kojem je bila droga. Međutim, uočili su ih iz letjelica za nadzor, a pratio ih je brod mornarice.

Dru je snimljen kako ubacuje pakete kokaina u plovilo, dok je Harper pokušavao pobjeći od broda. Uhvaćeni su u blizini obale i onda su uhapšeni.

Dru tvrdi da je mislio da je riječ o duhanu, a ne kokainu te da ga je Draper oteo i primorao na putovanje. Izjavio je da je prijetio njegovoj porodici ako mu ne pomogne.

Prema njegovim riječima, primorao ga je da vozi čamac, a u tom trenutku je pomislio da idu po marihuanu.

Draper se izjasnio krivim za uvoz kokaina, ali mu je kazna ublažena zbog svjedočenja protiv braće Baggaley.

Prema navodima tužitelja, Nathan, koji je dvostruki osvajač srebrene medalje na Olimpijskim igrama u Atini, je bio uključen u kupovinu čamca u koji je ugradio satelitski telefon i navigaciju.

Međutim, na sudu je izjavio da je čamac kupio novcem koji mu je dao Dru i da mu je rečeno da će se koristiti za posao vezan za posmatranje kitova.

Otisci Nathanovih prstiju su pronađeni na traci kojom je prekriven registarski broj čamca.

Ovo nije prvi put da su braća Baggaley optužena za krivično djelo koje se odnosi na narkotike. Osuđivani su zbog toga što su bili dio grupe koja je pravila halucinogene tablete. Prije toga su 2009. također optuživani.

Vrlo je izgledno da će i ovaj put biti osuđeni na zatvorsku kaznu, prenosi BBC.