Svijet
0

Australski ministar užasnut sudbinom Aboridžana

FENA
Jedan ministar u australskoj vladi nazvao je "užasnim" zaključke istrage provedene u aboridžanskoj zajednici koja je otkrila bijedne uvjete života u kojima mala djeca sisaju životinje.

Do provođenja istrage je došlo zbog smrti 22-oje mladih muškaraca i žena koji su konzumirali alkohol i droge i samoubistva 11-godišnjeg dječaka u regiji Kimberly, na zapadu Australije.

Civilni oficir Alastair Hope, koji je u ponedjeljak objavio zaključke istrage, otkrio je da u toj aboridžinskoj zajednici muškarci i žene pretjerano konzumiraju alkohol i droge dovodeći život u opasnost.

"Životni uvjeti Aboridžana, posebno u regiji Kimberly, pravi su užas i izgleda da niko na to ne može dati odgovor", navodi se u njegovom izvještaju.

Zbog manjka hrane i higijene Hope je preporučio vladi da podijeli bonove za hranu roditeljima male djece kako bi izbjegli da im daju novac koji bi oni potrošili na igre ili na alkohol i drogu.

"Sudbina male djece je posebno dojmljiva jer veliki broj njih nema nikakve budućnosti", naglasio je on.

Hope je u izvještaju naveo da mala djeca zbog nedostatka hrane sisaju pse dok se adolescenti pokušavaju ubiti kad im ne daju pivo.

Ova otkrića su uslijedila poslije nedavnih zvaničnih isprika laburističkog premijera Kevina Rudda Aboridžanima za sve što im je učinjeno u prošlosti.

Ova zajednica, koja predstavlja dva posto od 21 miliona stanovnika Australije, najsiromašnija je u zemlji.