Svijet
0

Australski imam al-Hilali bi mogao podnijeti ostavku

FENA
Vodeći australski imam izjavio je u petak da će podnijeti ostavku ako nepristrana komisija presudi da je poticao na silovanje u nedavnoj propovijedi poredeći žene koje ne nose feredžu s "nepokrivenim mesom".

Šejh Taj Aldin al-Hilali, muftija Australije od 1989. godine, uzeo je odmor na neodređeno vrijme u ponedjeljak nakon što se onesvijestio u svojoj sidnejskoj džamiji, tvrdeći kako su reakcije koje je izazvala njegova propovijed narušile njegovo zdravlje.

On se, međutim, u petak vratio u džamiju Lakemba i dao je izjavu prije nego što je održao propovijed pred vjernicima koji su se u njoj okupili .

Al-Hilali je u izjavi pozvao na uspostavu komisije od jednog sudije i dvojice advokata koja bi istzražila optužbe da je njegova septembarska propovijed poticala na silovanje. Al-Hilali je izjavio da će napustiti svaku vjersku dužnost i posao ukoliko komisija ustanovi da je pogriješio, javio je AP.

"Svaka osoba, bez obzira kakvog položaja bila, koja opravdava zločin silovanja ili ga ohrabruje pod bilo kakvim okolnostima, ili svako ko degradira australsku ženu zbog njenog oblačenja, nije ništa drugo već glupa osoba koja ne zaslužuje da u australskom društvu obavlja bilo kakvu odgovornu dužnost, javnu ili privatnu", izjavio je Al-Hilali.