Svijet
33

Australska policija zaplijenila metamfetamin vrijednosti 700 miliona dolara

Klix.ba
Četiri Kineza suočena su s doživotnom kaznom zatvora nakon što su australski policajci pronašli i zaplijenili metamfetamin vrijedan više od milijardu australskih dolara (700 miliona američkih dolara) u Sydneyju.

Vlasti su rekle kako je 720 litara tečnog metamfetamina bilo skriveno u umecima za grudnjake, bocama za ljepilo i setovima za slikanje, a pošiljka je poslana iz Hong Konga.

Ministar pravde Australije Michael Keenan kazao je kako kriminalne bande pokušavaju naći način da osvoje australsko tržište, jer je rad s tzv. "ledom" unosan posao i donosi veliki profit. Istakao je da je ovo bila druga najveća zapljena droge u historiji zemlje.

Pošiljka je trebala završiti u pet prodavnica u predgrađu Sydneyja.

Od zaplijenjene tečnosti moglo se napraviti 500 kilograma visokokvalitetnog kristalnog metamfetamina, rekao je komandir australske policije Chris Sheehan.

Ulična vrijednost je više od 700 miliona američkih dolara. Zbog ilegalne trgovine drogom uhapšeni su: muškarac u dobi 33 godine, koj ije bio "mozak operacije", te još tri muškarca u dobi od 59, 37 i 52 godine.