|

Australska desničarka u znak protesta obukla burku u parlamentu

Australska desničarka u znak protesta obukla burku u parlamentu
329
S
SRNA
17.8.2017. u 09:06
135
komentara
329

dijeljenja
1/5 Foto: EPA
2/5 Foto: EPA
3/5 Foto: EPA
4/5 Foto: EPA
5/5 Foto: EPA
Australska senatorka Pauline Hanson nosila je danas burku u parlamentu u okviru svoje kampanje za zabranu odjevnih predmeta koji pokrivaju čitavo tijelo.
Ovaj potez dočekan je kritikama iz vlasti i muslimanske zajednice.

Hanson je sjedila na svom mjestu u parlamentu oko 20 minuta pokrivena crnom burkom, a potom ju je skinula i pozvala da nošenje ovakve odjeće bude zabranjeno na javnim mjestima zbog nacionalne sigurnosti.

"Drago mi je što mogu ovo skinuti, zato što to ne pripada ovom parlamentu", rekla je Hanson u obraćanju.

Liderica ultradesničarske stranke Jedna nacija dodala je da mora biti sklonjena svaka osoba koja uđe u banku, sud ili bilo koju javnu zgradu noseći fantomku ili šljem.

"Zašto to nije slučaj s nekim ko pokriva svoje lice i ne može biti identifikovan?", upitala je Hensonova.

Ona je postala poznata tokom devedesetih po oštrom protivljenju imigraciji iz Azije, a u posljednjih nekoliko godina vodi kampanju protiv burke i građenja džamija. Njena stranka ima četiri senatora.

Državni tužilac Australije George Brandis kritikovao je Hanson i rekao joj da zna da ona nije muslimanka i da treba biti veoma pažljiva da ne bi uvrijedila vjerska osjećanja ostalih Australaca.

Potpredsjednik Islamskog vijeća države Viktorija Adel Salman izjavio je da potez Pauline Hanson predstavlja omalovažavanje njenog položaja.
Prijavi grešku


Komentari (135)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...