Svijet
0

Australijsko pravosuđe neće izručiti nacistu Zentaija Mađarskoj

FENA
Australijsko pravosuđe odbacilo je u srijedu izručenje Mađarskoj Karolja Zentaija, 90-godišnjeg Australijanca mađarskog porijekla, gonjenog zbog ratnog zločina počinjenog u Budimpešti u nacističko doba.

Karolj Zentai je osumnjičen da je bio jedan od tri mađarska vojnika koji su mučili i ubili 18-godišnjeg Židova Petera Balaža u Budimpešti 8. novembra 1944. Zentai je tada služio u mađarskoj vojsci, koja je bila saveznica nacističkog režima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Karolj Zentai, koji je došao u Australiju 1950. godine, promijenio ime u Charles i postao australijski državljanin, negira činjenice za koje ga terete.

Australijska vlada je odobrila njegovo izručenje 2009. godine, da bi ova namjera bila poništena na prvoj sudskoj instanci 2010. godine i u žalbenom postupku 2011.

Visoki sud, čije su odluke konačne, ocijenio je da Zentai ne može biti izručen jer pojam ratnog zločina nije postojao u Mađarskoj u vijeme radnje za koju ga se tereti.

Uhapšen je 2005. godine, a zatim uz kauciju oslobođen u decembru 2009.

Ernie Steiner, optuženikov sin, kazo je da je njegov otac spreman da se pojavi pred australijskim sudom, ali da ne želi biti izručen Mađarskoj.

Budimpešta je zatražila njegovo izručenje nakon optužbi koje je pokrenuo Centar Simon Wiesenthal koji traga za bivšim nacistima svuda po svijetu, prema kojem je on pobjegao iz Njemačke poslije rata pretvarajući se da je izbjeglica.

Zentai je na listi "deset najtraženijih nacističkih zločinaca" ovog centra.