Operacija duga 25 sati
0

Australijski sijamci uspješno razdvojeni

Sarajevo-x.com
Nakon skoro 25 sati operacije tim od 16 hirurga i medicinskih sestara uspio je razdvojiti blizankinje koje su bile spojene vrhovima lobanja.

Doktori još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći da li su dvogodišnje Trishna i Krishna pretrpile oštećenje mozga. Djevojčice će biti zadržane nekoliko dana u bolnici kako bi se pratilo njihovo stanje.

„Liječnici su ih uspjeli razdvojiti i obje djevojčice se osjećaju veoma dobro“, kazao je Leo Donnan, direktor bolnice Royal Children u Melbournu.

Plastični hirurzi su, također, završili rekonstrukciju lobanja djevojčica koristeći kombinaciju kože i umjetnih materijala.

„One se sada moraju odmoriti, a mi se nadamo najboljem mogućem ishodu. Najbitnije je da su one zdrave“, kazao je Donnan, prenose američki mediji.

Djevojčice su inače bile spojene vrhovima lobanja, te su imale zajedničko moždano tkivo i krvotok.

Prije operacije liječnici su izjavili da je rizik od oštećenja mozga 50 posto, dok su šanse da jedna od djevojčica umre tokom operacije 25 posto. No, na sreću operacija je bila uspješna.

Djevojčice su 2007. godine pronađene u sirotištu u Bangladešu, a zatim izmještene u Australiju uz pomoć jedne humanitarne organizacije.