Svijet
0

Australijski imam izazvao zgražanje svojom izjavom o ženama

FENA
Visokorangirani imam izazvao je u četvrtak buru zgražanja u Australiji poredeći žene koje se odijevaju slobodno s nepokrivenim komadom mesa - u komentaru koji kritičari nazivaju opravdanjem za silovanje.

Premijer John Howard nazvao je tu izjavu "zapanjujućom i gnusnom". Portparol šejha Taj Aldina al Hilalija izjavio je da je imamova izjava s propovijedi održane prošlog mjeseca izvučena iz konteksta u izvještaju u australskim novinama. Portparol Keysar Trad, međutim, nije osporio autentičnost prijevoda, javio je AP.

"Ako uzmete nepokriveno meso i stavite ga na ulicu, u baštu, ili u park ili dvorište, a da ga ne pokrijete, mačka će doći da ga pojede. Čija je tu greška, mačke ili nepokrivenog mesa?", navele su novine Australian riječi Hilalija.

Povjerenica za borbu protiv seksualne diskriminacije Pru Goward ocijenila je da Halili svojom izjavom samo podstiče seksualno nasilje jer opravdava napadače, a optužuje žrtve.

Hilali je svoje komentare o neprikladno obučenim ženama iznio prošlog mjeseca na arapskom jeziku pred 500 vjernika u najvećoj džamiji u Sydneyu. On rijetko govori na engleskom iako u Australiji živi 20 godina, napominju agencije.

Hilali se, međutim, izvinio zbog svojih komentara, objasnivši da su mu namjere bile "samo da zaštiti čast žena".