Droga skrivena na brodu
19

Australija: Zaplijenjena najveća količina metamfetamina ikada

Klix.ba
Australska policija je izjavila da je zaplijenila najveću pošiljku metamfetamina skrivenu na jednom brodu sa juga Kine. Policija je zaplijenila 585 kilograma, čija se vrijednost procjenjuje na 440 miliona dolara.

Prilikom akcije su uhapšena tri muškarca – jedan iz Singapura, jedan iz Australije i jedan iz Hong Konga. Oni će se pojaviti pred sudom u Sidneju narednog četvrtka. Iz policije je rečeno da se zbog ovog slučaja pripremaju nova hapšenja u Australiji, ali i inozemstvu.

Ukoliko se dokaže da su krivi, osumnjičene čeka doživotna zatvorska kazna, prenosi BBC.

Policija je rekla da je droga zaplijenjena nakon 4-mjesečne istrage koja je započeta nakon anonimne dojave o sumnjivim aktivnostima u skladištima u West Rydeu u Sidneju.

Droga je stigla iz Shenzhena, a bila je skrivena među hemikalijama za čiščenje.

"Ova droga je veoma opasna. To je vrsta droge od koje ljudi jednostavno polude. Taj jedan telefonski poziv nam je dozvolio da otkrijemo kriminalnu grupu koja će zauvijek biti uništena", kazao je Andrew Scipione, policijski komesar Novog Južnog Velsa.

U istrazi su učestvovale australska federalna policija, carinske službe, policija Novog Južnog Velsa i australska kriminalna komisija.

"Očekujemo nova hapšenja u Australiji i inozemstvu. Već smo stupili u kontakt s kineskim vlastima i sprovode se daljnje istrage", rekao je Tony Negus, komesar australske federalne policije.