Svijet
0

Australija: Vatrena stihija se smirila, ali je daleko od nestanka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Australija je u srijedu zabilježila očito smirivanje na požarima zahvaćenom području zahvaljujući padu temperatura, iako više desetaka požara prijeti i dalje u Novom Južnom Walesu.
  • Približno 2.000 vatrogasaca borilo se od utorka oko više od 140 žarišta, od kojih u srijedu nije još savladano tridesetak, uništavajući nastambe i stoku, rekao je šef ruralnih službi za borbu protiv požara u državi Shane Fitzsimmons.

  • Vatrena prijetnja u Novom Južnom Walesu daleko je od nestanka, izjavio je on novinarima u selu Bookham, zapadno od Canberre, gdje je plamen zahvatio 16.000 hektara šipražja.

Dosad nije zabilježena nijedna ljudska žrtva. Vlasti su se zabrinule za sudbinu stotinjak osoba od kojih nije bilo vijesti na otoku Tasmaniji, ali čini se da su pobjegle iz kuća.

Država Novi Južni Wales doživjela je najopasnije požare u povijesti s olujnim vjetrom i temperaturama koje su dosezale 45 stepena u nekim područjima.

Ta bi žega trebala splasnuti na 25 stepeni u srijedu te su brojni požari, svrstani u nivo "katastrofičnih", tokom noći svrstani u niži nivo.

Od požara koji je 2009. uslijedio nakon oluje u državi Viktorija, pri čemu su poginule 173 osobe, taj termin označava da se vatru ne da kontrolirati, nepredvidljiva je i širi se brzo te je jedini izlaz evakuacija stanovništva iz zahvaćenih zona.