Preventivna mjera
31

Australija uvodi petu dozu vakcine protiv Covida, upozoravaju na novi val u toku ove godine

B. H.
Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Doza namijenjena za soj Omicron bit će dostupna za osobe starije od 18 godina koje nisu imale revakcinaciju ili potvrđen slučaj koronavirusa u posljednjih šest mjeseci. Peta doza vakcine protiv Covida bit će dostupna Australcima od kraja ovog mjeseca.

Ministar zdravstva, Mark Butler, najavio je da će sve odrasle osobe koje nisu imale revakcinaciju ili potvrđen slučaj Covid-19 u proteklih šest mjeseci imati pravo na drugu dozu od 20. februara, nakon što je vlada prihvatila savjet Australske službe za imunizaciju.

Butler je kazao da vlada sada ima na raspolaganju 4 miliona dopunskih doza specifičnih za Omicron te da se očekuje da će još 10 miliona stići ovog mjeseca.

Dodao je da su ljudi stariji od 65 godina i dalje izloženi visokom riziku od teške bolesti i smrti od koronavirusa te ih je pozvao da uzmu petu vakcinu ako ispunjavaju uslove.

"Uvođenje pete doze pomoći će suočiti se s onim što će neizbježno biti faza sljedećeg vala COVID-a negdje tokom 2023. godine," rekao je Butler.

Dodatno vakcinisanje neće biti omogućeno mlađima od 18 godina, osim ako imaju zdravstvene probleme koji bi ih doveli u opasnost, s obzirom na nisku učestalost teških bolesti i visok nivo hibridnog imuniteta među ovom skupinom.

Broj prijavljenih slučajeva nastavio je padati s vrhunca od 16.000 sedmično u decembru, što je najveća stopa zabilježena od augusta, na trenutni sedmodnevni prosjek od 2.600 slučajeva.

Došlo je do povećanja broja smrtnih slučajeva zabilježenih u centrima za skrb o starijim osobama prošlog mjeseca što je direktna posljedica porasta broja slučajeva ranije tokom ljeta.