{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Australija uvodi kategoriju "interseksualnosti" u zvanične dokumente

16.6.2013. u 09:00
2
41
Australija uvodi kategoriju "interseksualnosti" u zvanične dokumente
2
Australija uvodi kategoriju "interseksualnosti" u zvanične dokumente
Australija je najavila nove smjernice u prepoznavanju polova u zvaničnim dokumentima i kategoriju "intersex" za ljude koji se još nisu odlučili kojem spolu pripadaju.
U novom sistemu izdavanja dokumenata koji supa na snagu 1. jula, stanovnici Australije neće se morati podvrgavati operacijama promjene pola ili hormonskoj terapiji kako bi odabrali novu kategoriju u dokumentima.

Od 2011., Australci, koji biološki nisu potpuno ni muškarci ni žene, mogu kao rodnu kategoriju u svojim pasošima odabrati oznaku "X".

Transrodne osobe mogle su odabrati da se izjasne kao muškarci ili žene, ukoliko su njihov izbor podržali i ljekari.

Novi sistem sada donosi mogućnost za sve ljude da odaberu oznake "M" (muškarci), "F" (žene) i "X" (neodređeni, interseksualni, nedefinisani).

Promjena je uslijedila nakon preporuke Australske komisije za ljudska prava iz 2009. godine, koja je vladi preporučila da utvrdi nove smjernice u prikupljanju informacija o spolu i rodu.

Nove smjernice pomoći će ljudima da uspostave ili promijene svoj spol ili rod u ličnim dokumentima. Ukoliko osoba zaželi da promijeni informacije o rodu u svojim dokumentima, vlada će prihvatiti izjavu njenog ljekara ili psihologa te koj izdati dokumente sa željenim statusom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: