{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Australija uvodi kategoriju "interseksualnosti" u zvanične dokumente

16.6.2013. u 09:00
2
41
Australija uvodi kategoriju "interseksualnosti" u zvanične dokumente
2
Australija uvodi kategoriju "interseksualnosti" u zvanične dokumente
Australija je najavila nove smjernice u prepoznavanju polova u zvaničnim dokumentima i kategoriju "intersex" za ljude koji se još nisu odlučili kojem spolu pripadaju.
U novom sistemu izdavanja dokumenata koji supa na snagu 1. jula, stanovnici Australije neće se morati podvrgavati operacijama promjene pola ili hormonskoj terapiji kako bi odabrali novu kategoriju u dokumentima.

Od 2011., Australci, koji biološki nisu potpuno ni muškarci ni žene, mogu kao rodnu kategoriju u svojim pasošima odabrati oznaku "X".

Transrodne osobe mogle su odabrati da se izjasne kao muškarci ili žene, ukoliko su njihov izbor podržali i ljekari.

Novi sistem sada donosi mogućnost za sve ljude da odaberu oznake "M" (muškarci), "F" (žene) i "X" (neodređeni, interseksualni, nedefinisani).

Promjena je uslijedila nakon preporuke Australske komisije za ljudska prava iz 2009. godine, koja je vladi preporučila da utvrdi nove smjernice u prikupljanju informacija o spolu i rodu.

Nove smjernice pomoći će ljudima da uspostave ili promijene svoj spol ili rod u ličnim dokumentima. Ukoliko osoba zaželi da promijeni informacije o rodu u svojim dokumentima, vlada će prihvatiti izjavu njenog ljekara ili psihologa te koj izdati dokumente sa željenim statusom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: