|

Australija uvela sankcije vođama Mijanmara

Australija uvela sankcije vođama Mijanmara
0
F
FENA
24.10.2007. u 12:31
0
komentara
0

dijeljenja
Australija uvela sankcije vođama Mijanmara Foto: AFP
Australija je u srijedu uvela sankcije protiv vladajućih generala u Mijanmaru i članova njihovih obitelji zbog nasilja prema učesnicima prodemokratskih demostracija u toj zemlji ugušenih prošlog mjeseca, saopćeno je u Canberri.
Sankcije uključuju dugoročne oštre vizne restrikcije i zabranu izvoza naoružanja i vojne opreme te imaju za cilj jači pritisak na režim i njegove pristalice a da istovremeno izbjegnu nanošenje štete mijanmarskom narodu, prenio je Reuters.

U Australiji je saopćeno da su mjere finansijske prirode i kako treba da zabrane transakcije koje uključuju prijenos novca ili plaćanja prema mijanmarskom režimu ili njegovim pristalicama bez odobrenja Australske centralne banke.

Australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer rekao je da se poduzete mjere odnose na 418 ljudi, uključujući i predsjedavajućeg mijanmarskoga Državnog vijeća za mir i razvoj generala Thana Shwea.

Downer je dodao da su to oštre finansijske mjere koje omogućuje australsko zakonodavstvo protiv država ili pojedinaca mimo sankcija Vijeća sigurnosti UN-a.

"Australija je stalno poticala burmanski režim da radi u pravcu demokratskih reformi i nacionalnog pomirenja i omogući svim građanima međunarodne standarde ljudskih prava", navedeno je saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.