Svijet
2

Australija: U vojnoj bazi zlostavljano stotine adolescenata

FENA
Australska vlada provela je 2012. nacionalnu istragu o zlostavljanjima unutar vojske koja nije bila voljna kazniti krivce. Neki regruti imali su tek 15 godina.

Stotine adolescenata bile su žrtve nasilja i seksualnog zlostavljanja decenijama unutar australske vojne pomorske baze, objavila je u srijedu istražna komisija, vrlo kritična prema vojsci koju optužuje za nereagiranje.

Po istražnoj komisiji, zlostavljanja unutar vojske koja su se odvijala između 1960. i 1984. u bazi HMAS Leeuwin, danas zatvorenoj, 'bila su teža i rasprostranjenija' nego što se mislilo.

"Zlostavljanja u HMAS Leeuwinu bila su takva da je vojska morala ili trebala imati saznanja o njima ali nije poduzela prikladne mjere da ih okonča", kazao je čelnik istražne komisije Len Roberts-Smith, penzionisani sudac.

Australska vlada provela je 2012. nacionalnu istragu o zlostavljanjima unutar vojske, nakon nekoliko afera nasilja i seksualnog zlostavljanja u kojima je bio vidljiv otpor vojnih snaga da kazne krivce.

Tokom tog rada, nacionalna istraga je zaprimila hiljade žalbi i svjedočenja zbog čega je vlada bila primorana ispričati se pred parlamentom.

Zlostavljanja u HMAS Leeuwinu, u zapadnoj Australiji, predmet su odvojene istrage zbog širine afere. Istražna komisija primila je više od 200 žalbi mladih regruta među kojima su neki u to doba imali tek 15 godina, prenosi Hina.