Stiže ciklon Yasi
0

Australija se priprema za najveću oluju u historiji

Sarajevo-x.com
Australci se ubrzano pripremaju na najveću oluju u svojoj historiji. Ciklon Yasi je tokom noći dosegao najviši nivo, kategoriju pet. Veoma je sličan uraganu Katrina koji je 2005. godine devastirao New Orleans.

Ciklon Yasi bi trebao stići do sjeveroistočne obale Queenslanda oko 22 sata po lokalnom vremenu. Australci strahuju da bi mogao uzrokovati štetu velikih razmjera.

Zbog poklapanja sa plimom, moglo bi doći do stvaranja olujnog vala visokog sedam metara. Rudnici i željeznice su zatvoreni, a zvaničnici upozoravaju da su u opasnosti i oblasti duboko u unutrašnjosti. Očekuje se da će brzina vjetra biti i do 300 km/h.

Hiljade ljudi koji žive u niskim oblastima su evakuisani, a više od 10.000 se nalazi u dvadeset evakuacionih centara u Queenslandu, koji se još uvijek oporavlja od prošlomjesečnih poplava. Premijerka Queenslanda, Anna Bligh, je rekla da je posljednji ciklon slične snage zabilježen 1918. godine.

"Suočeni smo sa veoma velikom olujom, čudovištem, ubicom. Opasnija je od svih do sada", rekla je Blighova.

Na putanji ciklona je i grad Cairns u kojem živi 164.000 ljudi. Premijerka je upozorila da ne treba trošiti vrijeme na pakovanje, nego je potrebno što prije otići na sigurno. Turistima koji su ostali u Cairnsu zbog zatvaranja aerodroma je savjetovano da ostanu u hotelskim sobama.

Kada je ciklon Tracy, oluja četvrte kategorije, uništio grad Darwin u sjevernoj Australiji 1974. godine, poginula je 71 osoba.