Svijet
0

Australija pooštrila mjere prema imigrantima

FENA
Australijska vlada saopćila je u ponedjeljak da će da odbaci 20.000 zahtjeva za odobravanje viza imigrantima u skladu s paketom reformi koje sada prednost daju onima s višim obrazovanjem, kao što su ljekari i inžinjeri.

Nove mjere najviše će pogoditi studente iz inostranstva. Mnogi studenti iz Azije traže boravište u Australiji poslije završenih zanatskih kurseva na privatnim koledžima, obično za frizere i kuhare.

Stručnjaci iz oblasti obrazovanja tražili su ranije od australijskih vlasti promijene u sektoru koji se odnosi na strane studente poslije izvještaja da je njima istinski cilj dobijanje boravišne dozvole, a ne učenje.

"Imali smo na desetine hiljada studenata koji uče za kuhare, knjigovođe ili frizerke, jer su na taj način dolazili do stalne boravišne dozvole", izjavio je australijskom radiju ministar za imigraciju Chris Evans, prenosi Reuters.

On je istakao da će sada pažnja biti usmjerena na ljekare, medicinske sestre, kao i inžinjere i rudare. On je dodao da će, zbog povišenih standarda i revizije liste potrebnih radnih mjesta, biti odbijeno 20.000 zahtjeva za ulaznu vizu.