Svijet
0

Australija ponovo otvara kontroverzni centar za azilante na Božićnom Otoku

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Australski premijer Scott Morrison kazao je da će ponovo otvoriti kontroverzni azilantski centar na Božićnom Otoku nakon historijskog poraza u parlamentu.

Nevladini parlamentarci osigurali su dovoljno glasova da se usvoji zakon kojim je olakšano da bolesne izbjeglice koje su zadržane na obali budu liječenje u zemlji. Morrison je rekao kako će zakon oslabiti strogu graničnu politiku i ohrabriti trgovce ljudima. Njegovi protivnici su ga optužili da širi strah uoči izbora.

Od 2013. godine Australija je slala potražioce azila koji su stizali morem u pritvorske centre na otoku Manus i Nauru, a prije toga ih je slala na Božićni otok, australsku teritoriju u Indijskom okeanu koja je udaljena 2.600 kilometara od glavne teritorije i 300 kilometara od Indonezije.

Morrison je rekao u srijedu da će ovaj pritvorski centar ponovo biti otvoren kako bi se nosili sa novim dolascima i transferima. Australski graničari dobit će dodatne resurse.

"Ovaj parlament je dovoljno 'pogurao' krijumčare ljudi", kazao je.

Njegovi protivnici kazali su kako je zakon odnosi samo na ljude koji su trenutno na otocima Nauru i Manus.

Ujedinjeni narodi su okarakterisali australsku pritvorsku politiku kao nehumanu, ali je ova zemlja insistirala na tome da tako sprečavaju trgovinu ljudima i spašavaju živote na moru.

Prošle godine Australci su bili šokirani izvještajima o mentalnom zdravlju među djecom u Naruu među kojom je bilo i pokušaja samoubistava. To je podstaklo "Zelene" i "Radničku" stranku da podrže zakon kojim se ljekarim omogućava da daju dozvolu za premještaj izbjeglica u Australija kako bi se liječile.

Centar na Božićnom otoku koji je radio do prošle godine imao je veliki broj nemilih događaja među kojima su protesti, tučnjave i pobune. Samo u 2010. godini oko 50 migranata iz Iraka i Irana je umrlo kada je njihov čamac udario u stijene kod otoka. U centru se nalazilo hiljade ljudi. Zatvoren je u oktobru, a posljednjih 35 pritvorenika su premješteni.