Jedno slovo
28

Australija odštampala 46 miliona novčanica od 50 dolara sa greškom

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rezervna banka Australije potvrdila je kako je 46 miliona australijskih novčanica od 50 dolara odštampano sa štamparskom greškom.

Nova novčanica od 50 dolara uvedena je u oktobru prošle godine, sa mnoštvom novina dizajniranih da poboljšaju pristupačnost i spriječe falsifikovanje novca.

Na novčanici je istaknut autohtoni pisac i izumitelj David Unaipon s jedne strane te Edith Cowan, prva žena u parlamentu Australije, s druge strane.

Razvojna banka odštampala je na poleđini novčanice mikro tekst sa odlomcima iz Unaiponove knjige te prvi govor parlamentarke Cowan. Upravo je tipkarska greška napravljena u tekstu njenog govora.

"Velika je odgovornost da budem jedina žena ovdje", piše na novčanici.

Međutim, pogrešno je napisana riječ "odgovornost" na engleskom jeziku te umjesto "responsibility" piše "responsibilty".

Glasnogovornica Razvojne banke izjavila je da je banka svjesna napravljene greške i da će pravopis biti ispravljen pri sljedećem štampanom izdanju.

Australija je prva zemlja koja je koristila novčanice od polimera, koje je izumio CSIRO, a koji je uveden 1988. godine. U poređenju sa papirnim novčanicama, polimer povećava trajnost i sigurnost te olakšava uključivanje karakteristika koje pomažu ljudima sa oštećenim vidom da prepoznaju novčanicu.

Novu australijsku novčanicu od 50 dolara odlikuje i taktilna karakteristika od četiri povišene izbočine koje pomažu ljudima da je identifikuju. Sve australijske novčanice su različitih veličina i boja iz sličnih razloga.