Spašavanje nije uspjelo
62

Australija: Nakon nasukavanja uginuo kit koji je plivao s kupačima

D. B.
Spermasti kit koji je snimljen kako pliva s kupačima na plaži u Australiji uginuo je nakon što se nasukao na pješčani sprud, javlja BBC.

Akcija pokušaja spašavanja starijeg kita, koji je imao povrede i teške opekotine od sunca, nažalost nije bila uspješna. Cilj je bio njegov povratak u dubinu, no svi pokušaji su bili bezuspješni.

Plivači su snimljeni u subotu kako miluju kita dugog 15 metara dok je još uvijek bio živ, a eksperti su upozoravali na opasnost po ljude i samu životinju.

Leš kita će biti uklonjen kako bi se rizik od ajkula sveo na minimum.

Spermasti kitovi su najveći zubati kitovi na svijetu, hrae se duboko u moru i rijetko se viđaju u blizini obale. Vlasti su bile uznemirene kada su u subotu otkrile da kit pliva opasno blizu plaže Port u Fremantleu.

"Vrlo brzo nam je postalo jasno da nije u dobrom stanju", rekao je Mark Cugley, glasnogovornik ministarstva za biodiverzitet, očuvanje i atrakcije.

Životinja teška 30 tona se vratila u more, no eksperti su upozorili da postoji opasnost od nasukavanja, kao i da je interakcija s njom opasna.

Kit se ponovo pojavio u ponedjeljak nedaleko od Rockinghama, gdje se nažalost nasukao. Vlasti su zatvorile plažu dok su ga pokušavale spasiti. Spasioci su ga ga prskali vodom kako bi smanjili pojavu plikova i opekotina od sunca, no kit je bio preslab da bi se vratio u more. Njegovo stanje se pogoršavalo te je nažalost jutros uginuo.

Cugley je rekao da će ministarstvo napraviti plan za uklanjanje leša korištenjem krana, a potom će uslijediti transport na deponiju.

"Svakako ćemo uraditi obdukciju i analizu kako bismo saznali više o uginuću kita, kao i o ovoj vrsti. Prilično je neuobičajeno pojavljivanje spermastog kita u ovom području Pertha", rekao je on.

Pojedinačna nasukavanja kitova nisu neuobičajena u Australiji, posebno kad su životinje bolesne, a to su stanja koja mogu uzrokovati njihovu dezorijentaciju.

Spermasti kitovi su na listi ugroženih životinja u Australiji. Njihova populacija se polako oporavlja nakon što su lovljeni gotovo do izumiranja u 19. i 20. stoljeću.