Svijet
0

Australija najavila povlačenje vojnika iz Iraka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Došlo je vrijeme za australske borbene trupe da napuste Irak, izjavio je zapovjednik oružanih snaga te zemlje.

Vojnici su predali odgovornost nad sigurnošću u dvije pokrajine iračkim snagama i više nisu potrebni, izjavio je maršal zračnih sanaga Angus Houston, javio je BBC.

"Ostvarili smo svoje ciljeve u južnom Iraku. Vrijeme je da odemo", poručio je on senatskom komitetu.

Novi premijer Kevin Rudd obećao je povući borbene trupe iz Iraka do sredine 2008.

Australsko vojno osoblje razmješteno je u Iraku od invazije pod američkim vodstvom u 2003.

Oko 550 vojnika ostalo je u zemlji, uz još 1.000 ostalih angažovanih u operacijama vezanim za Irak.

Vojnici su smješteni u dvije južne pokrajine Al-Muthanna i Dhi Qar.

Odgovornost nad sigurnošću predana je, međutim, iračkim, snagama prije dvije godine i njima vše nije potrebna australska podrška, izjavio je maršal Houston.

"Uvjeti na terenu su se stvorili za naš odlazak i predaju sigurnosti Iračanima. Veoma smo uvjereni u njihovu sposobnost da se bave tim pitanjima u ove dvije pokrajine", kazao je.

Vojni zapovjednik opisao je situaciju kao "veoma zadovoljavajuću". Kazao je da bi potez na povlačenju trupa vjerovatno uslijedio i bez nedavne promjene vlade u Canberri.

Australski vojnici nalaze se u zračnim bazama izvan Iraka dok ratni brodovi čuvaju iračke naftne terminale van iračkih obala, a ta zemlja također ima sigurnosni tim u Bagdadu koji broji 110 ljudi.

Američki ministar odbrane Robert Gates trebao bi stići u Canberru predstojeći vikend kako bi raspravljao o australskom povlačenju iz Iraka i o drugim vojnim pitanjima.