Svijet
0

Australija: Laburisti slavili pobjedu

FENA
Laburistička partija, pod vodstvom Kevina Rudda, osvojila je ubjedljivo većinu glasova na parlamentarnim izborima održanim u subotu u Australiji. Dosadašnji premijer i lider vladajuće liberalno-konzervativne koalicije Džon Hauard, koji je četiri puta pobjeđivao na izborima, priznao je poraz i saopćio da je čestitao Rudu na pobjedi Laburista, javio je u subotu Reuters.

"Ovo je veličina demokratije i poželio bih sve najbolje Kevinu Rudu. On preuzima funkciju 26. premijera Australije. Povjeravamo mu naciju koja je snažnija i ponosnija nego što je bila prije 11 godina", rekao je Hauard.

Rud (50), bivši diplomata, predstavio se kao lider nove generacije u odnosu na Hauarda (68), obećavši da će povući australijske trupe iz Iraka i potpisati Kjoto protokol o klimatskim promjenama.

U Australiji su u subotu održani parlamentarni izbori na kojima je pravo glasa imalo 13,6 miliona prijavljenih glasača. Oni su birali 150 poslanika donjeg doma Parlamenta i 40 od ukupno 76 članova Senata.

Na subotnjim izborima nadmetalo se 46 partija, odnosno više od 1.400 kandidata za poslanike.

Lider konzervativaca Hauard bio je odani američki saveznik, koji je obećavao da će, ukoliko bude ponovo izabran, zadržati australijske trupe u Iraku.