Mišljenja su podijeljena
26

Australija je prva država svijeta koja uvodi liječenje PTSP-a psihodelicima

S. Š.
Australija je prva država svijeta koja uvodi liječenje psihodelicima (Foto: Shutterstock)
Australija je prva država svijeta koja uvodi liječenje psihodelicima (Foto: Shutterstock)
Od danas zvanično, ovlašteni psihijatri u Australiji postat će prvi u svijetu koji će moći propisati doze MDMA za liječenje posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i psilocibina, popularnije "čarobnih gljiva", za depresiju otpornu na liječenje.

Kao tableta, to je ekstazi. U kristalnom obliku, to je molly. Ali za neke Australce, MDMA je sada jednostavno lijek.

Uprava za terapijsku robu (TGA) Australije je još u februaru označila uključivanje psihodelika na njihovu listu odobrenih lijekova.

"Odluka TGA mnoge je iznenadila. Međutim, sviđalo se to sektoru ili ne, Australija je sada na čelu istraživanja u ovoj oblasti na globalnom nivou i moramo iskoristiti priliku", kaže profesor Chris Langmead, zamjenik direktora Centra za otkrivanje neuromedicine na Monash institutu za farmaceutske nauke.

On se nada da će odluka TGA olakšati put za razvoj novih sigurnih, efikasnih i široko dostupnih lijekova koji će značajno poboljšati živote onih koji se bore s mentalnim bolestima.

Mnogi su pozdravili ovu vijest, ali neki stručnjaci su zabrinuti da bi se uvođenje moglo suočiti sa preprekama, posebno sa previsokim troškovima za pacijente od oko 10.000 dolara za liječenje.

Za neke je pak ova novost u medicini došla prebrzo i bez dovoljno dokaza ili obrazovanja. bez obzira i na to, prilika za pristup ovim revolucionarnim tretmanima je nevjerovatan iskorak u svjetskoj medicini.

"Liječenje može dovesti do osjećaja empatije i poboljšane veze s drugima. To također može promijeniti nivo svijesti osobe, dajući im iskustvo 'sličnog strahopoštovanja', mišljenje je jednog od članova medicinskog savjetodavnog odbora Goodmind Therapeutics, klinike koja planira ponuditi psihodeličku terapiju, prenosi portal Leader pozivajući se na Australian Associated Press.