Svijet
6

Australija: Djecu svlače, napadaju i muče suzavcem u pritvornom centru

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Premijer Australije Malcolm Turnbull tražio je da se sprovede državna istraga zbog navoda o zlostavljanju i mučenju u pritvornom centru za maloljetnike.

Navodi, koje je otkrila australska korporacija za emitovanje "Four Corners", pokazuju kako djecu, od kojih najmlađa imaju 10 godina, skidaju nage, napadaju, muče suzavcem i drže u samici.

"Poput svih Australaca, prizori maltretiranja u Don Dale centru su me duboko šokirali i zaprepastili", rekao je Turnbull i dodao da želi da zna zašto istrage rađene ranije o istom centru nisu došle do ovih dokaza.

Turnbull je rekao i da se sastao sa glavnim ministrom Sjeverne Teritorije Adamom Gilesom i državnim tužiocem Georgeom Brandisom.

Program prikazan na ABC-u pokazao je snimke dječaka tinejdžerske dobi sa platnom preko glave, svezanog polugolog za stolicu, što su neki nazvali tretmanom u stilu Guantanama, američkog zatvora poznatog po mučenju zarobljenika.

Dylanu Volleru, sada sedamnaestogodišnjaku, preko glave su stavili kapuljaču, a zglobove, gležnjeve i vrat su mu svezali nakon što je zaprijetio da će se povrijediti.

Gillian Triggs, predsjednik australske Komisije za ljudska prava, rekao je da je istraga pokazala da se trebaju više istražiti pritvorni centri za maloljetnike.

"Da je neko od nas tako tretirao svoju djecu, mi bismo vjerovatno bili optuženi za krivično djelo i uzeli bi nam djecu" rekao je Triggs za 7 News.

Drugi političari su također izrazili gnjev zbog izvještaja. Članica parlamenta za pokrajinu Corangamite Sarah Henderson na Twitteru je rekla da je zlostavljanje koje je prikazano u medijima "mučenje djece".

"Odgovorni za ove zločine moraju odgovarati", rekla je ona.

Adam Giles, glavni ministar za Sjevernu Teritoriju, rekao je da je preuzeo portfelj za Popravni servis, te da je sa pozicije uklonio ministra Johna Elferinka. Giles je dodao da je policija Sjeverne teritorije oformila specijalnu radnu grupu i da su pitanja koja su iskrsla u medijskim navodima dobila oznaku glavne istrage.