Svijet
0

Australija će prodavati uran Rusiji

FENA
Rusija je iduća na redu za potpisivanje sporazuma o uvozu urana iz Australije, nakon što je već takav sporazum potpisan s Kinom, dok je Indiji obećano da to što nije potpisala Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja neće predstavljati nepremostivu prepreku, kazao je u utorak australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer.

"Radije bih da uran kupuju od nas u strogo kontroliranim uvjetima nego od nekoga drugog bez ikakvih uvjeta", kazao je Downer.

Sporazum bi mogao biti potpisan ove sedmice prilikom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Sydneyu radi sastanka čelnika 21 zemlje članice Azijsko-pacifičke gospodarske saradnje (APEC).

Putin, koji u Australiju dolazi u petak, prvi je ruski ili sovjetski čelnik u službenoj posjeti toj zemlji.

"Moramo podržavati civilne nuklearne programe odgovornih zemalja, s odgovornim i odgovarajućim zaštitama", kazao je nadalje Downer.

Sporazum iz 1990. omogućava obradu australskog urana u Rusiji, koja je jedna od potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. Isporuke Kini, koja je također potpisnica toga sporazuma, mogle bi započeti iduće godine.

Downer smatra kako nema opasnosti da će Rusija prosljeđivati uran trećoj strani, prenio je Dnevnik.hr.

"Mislim da Rusija ne želi postati neželjeni partner i kršiti međunarodne zakone", kazao je.

"To bi dovelo do kolapsa njezinih odnosa s Australijom, a vjerojatno i s mnogim drugim zemljama. Smatram da nema opasnosti da se to dogodi", dodao je.

Rusija planira do 2030. sagraditi dodatna 42 nuklearna reaktora.