Nevolje za više od 200.000 ljudi
0

Australija broji prve žrtve velikih poplava

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Žena koju je voda odnijela s ceste postala je prva žrtva velikih poplava u australskoj državi Queensland, dok su najmanje dvije osobe nestale, javio je BBC.

Više od 20 gradova već su odsječeni na poplavljenoj teritoriji većoj od Francuske i Njemačke, a poplave su pogodile više od 200.000 ljudi. U nekim područjima voda se povlači, ali u Rockhamptonu, gradu sa 77.000 stanovnika, nivo vode još raste.

Žena koja je poginula je vozila u blizini nasipa kod rijeke Leichhardt, ali je voda odnijela i njen i još jedan automobil. Policija je spasila osam osoba iz ta dva automobila, ali nisu bili u stanju doći do žene. Njeno tijelo je kasnije izvučeno.

Spasioci su također u potrazi za čovjekom čija je mali ribarski brod potopljen u ušću rijeke Boyne, te za plivačem koji je nestao u rijeci Fitzroy. Strahuje se da bi materijalna šteta od poplava mogla iznositi milijarde australskih dolara.

Dužnosnici su upozorili kako su pogođeni rudarstvo, poljoprivreda i turizam. U nekim područjima na kojima su poplave oslabile, uključujući teško pogođene gradove Emerald i Bundaberg, već se sumiraju nanesene štete i radi se na popravljanju lošeg stanja.

U pojedinim se područjima stanovnici pripremaju za povratak kući, dok su neki gradići potpuno iseljeni. Također, u nekim su područjima korišteni helikopteri za isporuku robe i hrane stanovništvu. Stanovnici Rockhamptona napustili su svoje domove još prije nekoliko dana, ali nivo vode ne prestaje rasti. Tamošnji gradonačelnik, Brad Carter, upozorio je da bi oko 40 posto grada moglo biti uništeno u poplavama, aerodrom je zatvoren za komercijalne letove, a ceste na jugu i zapadu su odsječene.