Svijet
0

Australija: Blokirana zarada od memoara iz Guantanama

SRNA
David Hicks
David Hicks
Sud u Australiji blokirao je u srijedu zaradu ostvarenu prodajom memoara bivšeg zatvorenika u zalivu Gvantanamo Davida Hicksa.

Slučaj je pred sudom pokrenula australijska Vlada, na osnovu zakona o zabrani ubiranja profita od krivičnog djela.

Hicksov pravni tim tvrdi da ovaj zakon ne može da bude primijenjen, jer je presuda američke vojne komisije nevažeća, prenosi BBC.

Hicks je proveo pet godina u pritvornoj jedinici u američkoj vojnoj bazi na Kubi, prije nego što se izjasnio da je kriv po optužbi da je nabavio materijal za teroristička djela.

On u knjizi "Moje putovanje" piše da je pristao da se izjasni kao kriv samo da bi napustio Guantanamo i detaljno opisuje boravak u ovom pritvornom centru. Knjiga je do sada prodata u oko 30.000 kopija.

Nije poznaot koliko je novca Hicks dobio unaprijed od izdavača, ali se procjenjuje da je riječ o cifri od preko 100.000 američkih dolara.

Australijska Stranka zelenih saopštila je da je ovaj proces protiv Hicksa politička predstava kojom se želi postići da pisci ne objavljuju politički osjetljiv materijal.
Kritičari bivšeg pritvorenika smatraju da on nikada nije adekvatno objasnio zašto je išao na Al-Qaedinu obuku u Afganistan, gdje je uhvaćen 2001. godine.