Pomoć pri umiranju
15

Australija bliža legalizaciji eutanazije ljudi

SRNA
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Australija je preduzela danas korak ka legalizaciji dobrovoljne eutanazije, 20 godina nakon što je ova zemlja poništila prvi zakon o odobravanju ubistva iz milosrđa.

Parlament države Victoria usvojio je prijedlog zakona o eutanaziji sa 47 glasova za i 37 protiv poslije burne debate koja je trajala skoro 26 sati.

Dobrovoljna eutanazija postat će legalna u drugoj australijskoj državi po broju stanovnika ukoliko članovi gornjeg doma parlamenta usvoje predloženi zakon 31. oktobra.

Prva teritorija u svijetu koja je dozvolila da ljekari asistiraju prilikom samoubistva smrtno bolesnih pacijenata usvojen je u rijetko naseljenoj australijskoj Sjevernoj Teritoriji 1995. godine.

Australijski parlament poništio je taj zakon 1997. godine, nakon što su četiri osobe iskoristile pravo da im se pomogne da umru.

Australijski parlament nema pravo da poništava zakone država poput Viktorije.

Premijer Victorije Daniel Andrews, koji je postao pobornik eutanazije nakon što je njegov otac umro od kancera prošle godine, opisao je nacrte državnih zakona kao najkonzervativnije u svijetu.

Novi Južni Walles, najmnogoljudnija australijska država, vodiće debatu o svojim zakonima o eutanaziji sljedećeg mjeseca u parlamentu u Sydneyu.