Svijet
1

Australija: Anonymousi oborili server špijunske službe

SRNA
Hakerska grupa "Anonymous" saopštila je danas da je oborila kompjuterski server australijske unutrašnje špijunske službe (ASIO) i nakratko onemogućila pristup njenoj web-stranici.

Služba je potvrdila da su se dogodile određene tehničke teškoće na njenom javnom web-sajtu.

U saopštenju je naglašeno da na ovim stranicama nema povjerljivih informacija i da problemi nisu ugrozili rad ove službe, prenio je AFP.

Na Twitteru su ovih dana objavljeni komentari u kojima su australijski hakeri najavili napade na veb sajtove špijunske agencije i jedne službe iz sistema odbrane.

List Sydney Morning Herald izvijestio je da je web-sajt špijunske agencije bio oboren najmanje 30 minuta, ali da je potom ponovo normalno proradio.

Hakerska grupa Anonymous, za koju se pretpostavlja da nema čvrstu organizacionu strukturu, napadala je veb sajtove širom svijeta, uključujući one koji pripadaju "Mastercardu", "Visi", američkom Ministarstvu odbrane, vladama Tunisa i Jemena.

ASIO je 2011. godine saopštio da je osnovao sajber obavještajnu jedinicu, ali se vjeruje da je ona funkcionisala i prije nego što je to objavljeno.